תנו לנו לקחת אתכם לביקור בחלל כדי להכיר את מי שמאפשר לנו להתנהל בקלות על פני כדור הארץ, ואנחנו ממש לא מתכוונים לאסטרונאוטים
בואו נזרוק רגע את המילה לווין לחלל האוויר, הדבר הראשון שיעלה לרובנו זו המחשבה על אותה צלחת לווין הנמצאת על גג הבית באמצעותה אנחנו יכולים לצפות בתכניות בטלוויזיה. אז אם היכולת המאפשרת לכם לעשות מרתון של הסדרה האהובה עליכם נראית מרשימה, חכו שתגלו כיצד לווינים פועלים ואיך הם באמת משפיעים על חיי היומיום שלנו.
מהו בעצם לווין?
מכירים את זה שכוכב הוליוודי לעולם לא יצעד בלי הפמלייה שמלווה אותו? ככה גם הכוכבים בשמיים, רק שכאן הלווין הוא זה שמלווה את הכוכב. מדובר בגוף שמיימי המקיף גוף או כוכב אחר, כאשר המדע מתייחס ללווינים מ- 2 סוגים טבעיים ומלאכותיים, מה ההבדל?
הירח נחשב ללווין טבעי כי הוא גוף המקיף כוכב אחר, לצורך הדוגמא כדור הארץ. לווין מלאכותי מתייחס לאותם לווינים שיצר האדם ונשלחו על ידו לחלל. בתעשיית הבידור קוראים לזה "Star Quality" או שאתה נולד אם זה או שיש מאחוריך סוכן שידאג שתגיע בכל מקרה לקדמת הבמה.
אז בדיוק כמו שיש כוכבי ריאליטי, כוכבי קולנוע וכוכבי רשת, כך גם יש מספר סוגים של לווינים. כל לווין משוגר לחלל למטרה מסוימת וביניהן דיווחים על מצב מזג האוויר, ריגול, צילום וכמובן תקשורת. בהתאם לאופי המשימה נבנה הלווין ונקבע מסלולו, גובהו ומיקומו זאת בכדי שיוכל לתקשר בצורה הטובה ביותר עם התחנות על הקרקע ולהעביר נתונים בצורה אופטימלית.
כיצד פועלים לוויני התקשורת?
הפעם נתרכז בלוויני התקשורת, הם אלו המלווים אותנו בפעולות הכי בסיסיות גם אם לא שמתם לב לכך. צפיתם בטלוויזיה? התקשרתם לחו"ל? או אפילו החלטתם להקשיב לרדיו? כנראה שהשיחה הבאה שלכם צריכה להיות שיחת תודה ללווין שאיפשר זאת.
לפני שנכנס השימוש בלווינים העברת אותות הייתה מוגבלת, לצורך העניין בכדי שאותות תקשורת יגיעו מישראל לאוסטרליה הן היו צריכות לוותר כי אין טיסה ישירה ליעד. הלווין מהווה למעשה את טיסת הקונייקשן, זו המאפשרת לאותות להגיע לאן שהן צריכות עם עצירה קלה בדרך, והחדשות הטובות הן שאין עיכוב בזמני הנחיתה, נהפוכו.
לווינים מסוג זה לרוב ימצאו במסלול גאוסטציונרי, מסלול מעגלי סביב כדור הארץ הנמצא מעל לקו המשווה, הקפה אחת של לווין במסלול זה אורכת בדיוק 24 שעות והיתרון הוא שהלווין נראה כביכול תמיד בנקודה קבועה. תכונה זו מאפשרת לאנטנות על הקרקע, אשר תמיד צריכות להיות מכוונות אל עבר הלווין, לעבוד בצורה יעילה יותר שכן אין צורך לעקוב אחר התנועה שלו.
עם זאת להימצאות לווינים במסלול גאוסטציונרי יש גם מספר חסרונות. הגובה הרב בו נמצא הלווין (כ- 35,000 ק"מ מכדור הארץ) מייקר את עלויות השיגור. בנוסף, המיקום של הלווין בדיוק מעל לקו המשווה לא מאפשר כיסוי תקשורת באזורי הקטבים.
אל תדאגו, במקום בו התגלה חסרון כבר מצאו גם פיתרון. חלק מלוויני התקשורת מוגדרים כנמוכי מסלול ומשוגרים למסלול מעגלי בגובה של מעל 160 ק"מ, הם אפילו מספיקים לסיים הקפה של כדור הארץ ב- 90 דקות בלבד. הלווינים משנים את מיקומם במהירות ולכן לרוב ימצאו בקבוצות (או במונח המקצועי-קונסטלצייה) כך שבכל רגע נתון נמצא לווין מעל לראשכם, ויש אפשרות לשמור על קשר רציף עם התחנות על הקרקע. פעילות מוכרת בקרב לווינים נמוכי מסלול היא של קבוצת לוויני "Iridium" המורכבת מ- 72 לווינים שנועדו לשפר את קליטת הטלפוניה, כך מתאפשרת תקשורת בין כל שתי נקודות על פני כדור הארץ, בכיסוי של 100% כולל אזורי הקטבים.
איך אנחנו משתמשים בתקשורת לווינית כיום?
בוודאי כבר הבנתם שבאמצעות לווינים אנחנו יכולים לבצע מספר רב של פעולות בין אם מדובר בהפעלת ערוצי טלוויזיה, דיווחי חדשות בזמן אמת, פעילות מול מערכות צבא וחיבור לכוחות בשטח ואפילו הפצת סרטי קולנוע למספר בתי קולנוע בו זמנית. הלווינים למעשה מאפשרים לנו תקשורת ברגעים שאנחנו הכי צריכים אותה, במקומות בהם רשתות רגילות לא יכולות להעביר את האותות.
אם ניקח לדוגמא את הרשת הסלולרית להבדיל מהרשתות הלוויניות, היא מבוססת על אנטנות הנמצאות על פני הקרקע בהתאם לפריסה והצפיפות שלהם. כך שלמעשה אם תכננתם להסתמך על זמינות של קליטה סלולרית להעברת אותות במקום בו אין אנטנה ואין טווח קליטה, כדאי שתעשו תכניות אחרות. התקשורת סלולרית זמינה רק ב- 10% מפני כדור הארץ, לעומת התקשורת הלווינית המאפשרת לכם זמינות בכל מקום.
הזמינות הלווינית מאפשרת לנו לעקוב אחר כוחות בשטח בעיצומו של מבצע, זו תקשורת שבאמצעותה שידורי הטלוויזיה לא נתקעו אי שם בתחילת המאה ה-20 וכיום זו גם הדרך של מטיילים, אנשי עסקים וכל מי שנוסע למקומות מרוחקים בהם אין קליטה להצליח ולשמור על קשרבאמצעות טלפון לוויני.
ככה שבנסיעה הבאה שלכם או בפעם הבאה בה תביטו לשמיים, תדעו בוודאות שיש הרבה מעבר לכוכבים.