משך כולל של משימות החילוץ: 168 שעות
מספר המטיילים הישראלים שחולצו במשימה זו: 40
מספר חברי הצוות המקומיים שנשלחו למשימה ברחבי המדינה: 15
הפגנות נגד ממשלת אקוודור גרמו למאות מטיילים להיות מנותקים -הדרכים לאזורים בטוחים הפכו לבלתי עבירות, שתי קבוצות מטיילים נאלצו לחפש מקלט מאוכלוסייה מקומית שהחלה להיות מגויסת במידה רבה. עם ירידת מזון ומים וקרבת האלימות לאיזור, הועברה בקשה לסיוע מיידי למרכז השליטה של MAGNUS. צוותי החילוץ נשלחו מיידית באמצעות שיטת ההובלה היחידה שיכולה לתפקד—אופנועים.
הדוח הראשוני
ב-13 ביוני 2022, החלה סדרת הפגנות נגד המדיניות הכלכלית של הנשיא גיילרמו לאסו אשר התפרצה בעקבות העלייה המהירה במחירי הדלק וסחורות בסיסיות.
עובדי תחבורה ציבורית, בראשות קבוצות סטודנטים ועובדים, תיאמו תגובה על ידי חסימת הצירים הראשיים בחלקים המרכזיים של המדינה. ההפגנות התלקחו כאשר המקומיים הקימו מחסומים פיזיים מעצים ומסלעים על פני דרכים ראשיות ומשניות. כתוצאה מכך, נהרסו מסדרונות תחבורה חיוניים לשמירה על התשתית הבסיסית, והשאירו ערים מרכזיות—כולל הבירה, קיטו—במצב של שיתוק.
ערים קטנות באזורים מרוחקים לא יכלו לגשת לשירותי בריאות קריטיים, מים, מזון וציוד חיוני אחר. בתאריך ה-17 ביוני 2022, עם התגברות האלימות, הוטל עוצר והוכרז מצב חירום.
התרמילאים הישראלים החלו לקבל איומי אלימות כאשר הם במקומות שבהם הם ללא אמצעי תחבורה תקינים זמינים. אלפי שיחות חירום ובקשות לעזרה התקבלו מהמטיילים והופנו לחדר הבקרה של MAGNUS.
רוב המטיילים היו לכודים בכפרים מרוחקים ברחבי המדינה, כולל אזורים בעמק האמזונס האקוודורי וקהילות חוף קטנות. כאשר אספקת הדלק, המזון והמים הפכה לקריטית, המטיילים מצאו את עצמם מוקפים בקבוצות זועמות. באזורים מסוימים דווחו על מקרים של אלימות ממוקדת נגד התרמילאים.
ב-15 ביוני, מרכז השליטה של MAGNUS יזם פעולה לשחרור שתי קבוצות של אזרחים ישראלים:
קבוצה 1
המצב : 3 מטיילים היו לכודים בתחנת דלק בכביש 487. נכון לזמן ההודעה, הם ישנו יומיים באוטובוס.
אתגרים מבצעיים
- קבוצת מטיילים ביקשה סיוע לאחר שחסימות דרכים מנעו מהם לעזוב תחנת דלק בכביש 487, בדרום-מערב ריובמבה, במשך למעלה מ-48 שעות.
- הקבוצה השתמשה באוטובוס תיירים כמקלט והייתה במצב של חוסר של מזון ומים.
- הדרכים הסמוכות לכביש היו חסומות לאורך קילומטרים ומוקפות בג'ונגל טרופי.
- לא היה תחזיות המעידות על סיום המהומות.
שלבי המשימה
- מרכז השליטה הפעיל את רשת הקשרים הבינלאומית של MAGNUS והנחה את קבוצה 1 לנוע מתחנת הדלק לדירה מקומית סמוכה. במקביל, מרכז השליטה תיאם צוות חילוץ מבוסס אופנועים.
- קבוצת חילוץ של 4 אופנועים נשלחה מקיטו. צוות החילוץ היה אמור לסרוק את המסלול וחסימות הדרכים מקיטו למיקום המטיילים ולדווח אם פינוי לקיטו אפשרי (4-6 שעות נסיעה). במקביל, נשלח רוכב אופנוע חמישי לבדוק אפשרויות פינוי ואת מצב הדרך מעיירת ריובמבה למיקום הקבוצה.
- לאחר שהצטרפו לקבוצת מטיילים בצד הדרך, בוצעה הערכה של אפשרויות הפינוי בין צוותי החילוץ ומרכז השליטה לגבי מצב הדרכים ומיקומי ההפגנות. הוחלט לפנות את הקבוצה לבירה קיטו (8 שעות כולל החסימות בדרכים).
- צוות החילוץ ביצע עצירות בערים סנטה דומינגו ובבאהובו כדי לבצע הערכות מחודשות ומתמשכות של המצב. במהלך ההערכה השנייה, הוחלט לנצל את התנועה הקלה ותחנות הביקורת הפחותות במהלך שעות הלילה ולהשלים את הנעת הקבוצה לקיטו.
- קבוצה 1 מגיעה לקיטו (לאחר 9 שעות נהיגה וחציית תחנות ביקורת).
סיום המשימה כל חברי הקבוצה בטוחים.
קבוצה 2
המצב: 4 מטיילים הותקפו בזמן שניסו לעקוף חסימת דרכים על דרך עפר משנית באזור מרוחק.
אתגרים מבצעיים
- קבוצת מטיילים הממוקמת בפרברי העיר ריובמבה (קאזה-במבה) ניסתה לעקוף חסימת דרכים באמצעות דרך עפר קטנה, מה שהחמיר את ההתנגדות של המפגינים המקומיים.
- במהלך העקיפה, המפגינים ניגשו למטיילים, איימו עליהם, והתקיפו אותם במקלות, מַצְ'טות ואבנים.
- המצב התפתח במהירות, עם פוטנציאל לאלימות מוגברת.
- במהלך הפינוי, הנשיא לאסו הודיע על עוצר, האוסר תנועה לאחר שקיעה.
שלבי המשימה
- לאחר ההכרזה על העוצר שהוטל, מרכז השליטה של MAGNUS העלה את רמת הדחיפות לפינוי הקבוצה.
- מרכז השליטה שלח צוות חילוץ מבוסס אופנועים למיקום המטיילים והחל בתיאום פינוי באמצעות מסוק מריו-במבה.
- צוות חילוץ האופנועים יצר קשר מוצלח עם הקבוצה והחל בפינוי לקיטו, תוך כדי עקיפת תחנות ביקורת מקאזה-במבה לריובמבה.
- הקבוצה הועברה בהצלחה לריובמבה והועברה לרכב למעבר לנתיב מסוקים מאובטח על ידי צבא אקוודור.
- המסוק ביצע ניסיון ראשוני להעביר את הקבוצה לקיטו אך נאלץ לחזור לנקודת האיסוף הראשונית בגלל מזג האוויר הסוער.
- טיסה שנייה הצליחה להעביר את הקבוצה מריו-במבה לקיטו.
סיום המשימה כל חברי הקבוצה בטוחים.
במהלך סדרת ההפגנות הללו באקוודור בחודש יוני 2022, ניהלה MAGNUS חיפוש והצלה של עשרות מטיילים ישראלים. כל החילוצים בוצעו בשיתוף פעולה מלא עם צבא אקוודור, הרשויות המקומיות, רשת הקשרים הבינלאומית של MAGNUS ועם סיוע של שגרירות ישראל באקוודור.
מעקב אחר מיקום המשימה במפה:
Use the mouse wheel to zoom in and out on the dynamic map
You can also open the map in a large view in a new tab