צלילה ספורטיבית הנה ספורט המתאים לגילאים צעירים ומבוגרים כאחת. עם זאת, יש לזכור כי צלילה מתבצעת בסביבה הלא טבעית של האדם – בים. לכן על מנת לצלול בצורה בטוחה ומהנה, עם השנים פותחו נהלים שמטרתם לצד ההנאה שבחוויה לשמור על בטיחות הצוללים על בסיס מידע מדעי הקיים בספרות, ניסיון רב שנצבר והבנה פיזיולוגית. רגע לפני שאתם צוללים למעמקים קחו איתכם את הנקודות הבאות:
תכנון מוקדם
בדיוק כפי שאתם מתכננים את מהלך הטיול, מסלולים, ויזות, סוג הביגוד והפעילות שתבצעו, גם את הצלילה יש לתכנן. אם אתם צוללים בעלי רישיון, לא לשכוח לקחת את תעודת הצלילה שלכם ואת יומן הצלילות, בארץ ישנה חובה לבצע צלילה לפחות אחת לשנה לצוללים המנוסים, ותמיד מומלץ להגיע למרכז צלילה מקומי (בישראל 53 מרכזי צלילה) ולבקש צלילת ריענון ולבצע מספר תרגילי חזרה בסיסיים. אם בכוונתכם לצלול במקומות חדשים בעלי אופי הרפתקני, כמו צלילה עם לוויתנים קטלניים, או צלילות לילה עם מנטות ענקיות במלדיביים, וודאו כי אתם מיומנים ברמת הצלילה ובציוד שמסופק לכם במרכז הצלילה המקומי. המלצת המומחים הינה תמיד לקחת ליווי של מקצוענים מקומיים. לחלק מהצוללים צלילה מסירה בתנאים של אוקיינוס עם זרמים חזקים וראות מוגבלת, הינה חוויה ראשונית לאחר קורסי ההכשרה שנערכים על פי רוב באילת, ולכן רצוי לדבר ולהתייעץ עם המקומיים לגבי התנאים וגם כללי ההתנהגות המקובלים בסירה בזמן ההפלגה לאתר הצלילה.
אל תעצרו את הנשימה
המראות שתראו מתחת לים עלולים להיות עוצרי נשימה אבל כדאי שתמשיכו לנשום באופן רציף.
הריאות שלנו מתרחבות בזמן העלייה ומתכווצות בירידה. כל עוד אתם נושמים באופן "רגיל" מתחת למים אין כל בעיה מכיוון ולאוויר העודף יש לאן לצאת. ברגע שמסיבה כלשהי תעצרו את הנשימה האוויר העודף יכלא בתוך הריאות מה שעלול לגרום לקרע ואף שחרור של בועות אוויר לתוך מחזור הדם, מצב המסכן חיים.
כלל הזהב בצלילה הינו להיות רגועים ולשמור על קצב נשימה איטי ורגוע במהלך כל החוויה.
תמונה: EDDENRAM@
הכירו את המועדון
טסתם ליעד מרוחק ואתם רוצים לצלול במקום בו מבטיחים לכם את החוויה הכי עוצמתית שהייתה לכם בחיים. אבל גם באמצע גן עדן חשוב שתבדקו מראש מול מועדון הצלילה מהם נהלי החירום שלהם, היכן יש תא לחץ קרוב ולמי אפשר לפנות במקרה של תאונה שבה פקטור הזמן הוא קריטי.
מידע רפואי ומחקרי רק ניתן למצוא באתר DAN כולל מרכז ייעוץ בינ"ל מקרי תאונות שפעיל 24/7 עם מומחים לרפואת צלילה.
זהו מידע שכדאי שיהיה ברשותכם מראש ובמקביל במקרה חירום יש ליצור קשר עם מרכז השליטה של MAGNUS שיוכל לתפעל עבורכם את האירוע מול כל הגורמים הרלוונטיים.
עלייה בטוחה
בין אם זו הצלילה הראשונה שלכם או שאתם כבר צוללים מנוסים, אתם לא נמצאים פה בתחרות. מעבר להכנה מנטלית, ניסיון בצלילה בפועל בתקופה האחרונה ושליטה על מהירות העלייה והירידה שלכם בזמן הצלילה, ספורט הצלילה דורש אימון והבנה של התוצאות שעלולות להתרחש. בדקו ונטרו את מד הלחץ שלכם לבדיקת כמות האוויר במיכל בזמן הצלילה לעיתים קרובות, הישארו קרובים לבן הזוג ולקבוצה בכל מקרה, ותכננו את הצלילה כך שתמיד יישאר מספיק אוויר לביצוע עלייה איטית ומבוקרת שכוללת עצירת בטיחות בעומק שבין 3-5 מטר למשך שלוש דקות. בחו"ל ובכלל בצלילות הראשונות שלכם מומלץ לצאת עם מדריך שיחדד עבורכם את הזמנים והמרחקים, כדי להימנע ממצב של דקומפרסיה.
במידה וביצעתם צלילה חריגה או שהתרחש אירוע של עלייה בלתי מבוקרת לפני המים שימו לב כי אין לעלות על טיסה במשך כ-24 שעות, הלחצים וההפרשים אינם מאפשרים זאת כתוצאה מהצטברות חנקן ברקמות בזמן צלילת מיכלים, ובקשו להישאר בהשגחת צוות מרכז הצלילה שצריך לספק לכם חמצן רפואי לנשימה והתייעצו עם רופא.
תמונה: R.LAVY@
ציוד
בדיוק כמו שבדקתם ביקורות באינטרנט לפני שסגרתם מלונות, מסלולים והמלצות לטיול, כך גם כדאי לקבל המלצות לגבי מועדונים ומדריכים. איכות הציוד היא חיונית לצלילה בטוחה, כמובן גם ההבנה למה הוא נועד וכיצד ניתן לתפעל אותו. חשוב להבין מתי יש להוריד משקל נתיק כתלות בחליפות הצלילה או סוג המים בהם אתם צוללים – לדוגמה המליחות בים האדום גדולה מאשר בשאר האוקיינוסים בעולם וכתוצאה מכך באילת נהוג לצלול עם יותר משקולות מאשר בים אחר.
למדו כיצד לקרוא נכון את מחשב הצלילה אם סופק לכם אחד על ידי המועדון המקומי וחשוב מכל לדעת כיצד לפעול במידה והציוד של בן הזוג שלכם לצלילה מסיבה כלשהי לא מתפקד. נצא מנקודת הנחה שבלאי ואיכות הציוד יהיו בפיקוח המועדון אבל אל תתביישו לשאול פעם נוספת כיצד מתפעלים אותו, חלק גדול מהתאונות נגרמות מ- "לא ידעתי".
מצב גופני
אנחנו בחו"ל ולא רוצים לפספס את החוויה ונוטים להסתמך על מצבי יהיה בסדר. השאלון הרפואי המקדים לצלילה הוא חשוב כדי להבין את מצבכם הבריאותי ולמנוע לקיחת סיכונים מיותרים. נכון, רמת הכושר הגופני של כל אדם היא שונה אבל אימון מקדים יכול לסייע לכם בשהייה לטווח זמן ארוך יותר והימנעות מתשישות בשל משקל הציוד. במקביל, מאזן הנוזלים שלכם בגוף ידוע כגורם העיקרי המשפיע על רמת הסיכון למחלת דקומפרסיה ומומלץ להימנע משתיית אלכוהול מרובה טרם היציאה ולהקפיד על שתיית מים מספקת ביום הצלילה.
ישנם מספר מצבים רפואיים הפוסלים אנשים מלבצע פעילות צלילה, אולם מדובר על מקרים יחסית נדירים. מומלץ להתייעץ עם הצוות המקומי בנוגע לכול בעיה רפואית שעולה, למשל האם לצלול לאחר שהייתי מצונן או עם בעיות בבטן שנבעו מחיידק או מזון בעייתי. מידע מפורט בנושא כשירות רפואית ומצבים שהינם בבחינת דגלים אדומים ואוסרים צלילה גם למי שמחזיק רישיון מפורטים באתר הרשות לצלילה בלינק.
תקשורת
לפני שאתם חושבים על שעונים, מכשיר תקשורת לוויני וציוד מתקדם, הכי חשוב שתסכמו כי כל הסימנים ביניכם לבין בן הזוג שלכם לצלילה מובנים מראש, כך למשל הסימן לכמות האוויר במכל הצלילה – "חצי מלא" באסיה הוא לאו דווקא זה שיציג לכם מישהו מארה"ב. יש לקבוע זמני בדיקת סטטוס ביניכם, תכנון זמני השהייה במים וגם ההפסקות בין הצלילות, עומקים מקסימליים, ולא פחות חשוב מקרים ותגובות – "מה יקרה אם..?"
טיפ נחמד לצוללים החדשים יותר, הוא להישאר קרוב למוביל הקבוצה. זו גם דרך נהדרת לראות ולזהות יותר בעלי חיים מתחת למים עם המדריך המקומי וגם תמיד בטוח יותר במקרה שאנחנו נקלעים לצורך בעזרה או סיוע מהקבוצה.
תמונה: YUVALBRACHA14 & @URIMAGNUS@
תאי לחץ וביטוח בינ"ל
מאחר ובישראל ישנה חובה לרכוש ביטוח צלילה, מרבית הביטוחים המוצעים בארץ מספקים גם כיסוי בינ"ל לצוללים, בדקו זאת עם סוכן הביטוח. כפי שציינו אספו מידע מראש ובכל מקרה של חשד לתאונת צלילה יש לנשום חמצן רפואי במצב של מנוחה וליצור קשר עם הגורמים הרלוונטים לפינוי. אם הסימנים של המחלה והסימפטומים משתפרים במהלך נשימת חמצן, הרי שיש סיבה סבירה להאמין שמדובר על מצב רפואי שמחייב המשך טיפול ולפיכך לפעול לפינוי מיידי.
בארץ הצלילה מוסדרת על ידי הרשות לצלילה ספורטיבית שבמשרד התרבות והספורט, והיא פועלת לפי נהלים המוגדרים בגבולות מדינת ישראל. כל מרכזי הצלילה בישראל פועלים תחת רישיון ופיקוח צמוד ולכן תמיד נמצאים ברמת מוכנות ומקצועיות גבוהה במיוחד. בחו"ל בדקו היטב את הנהלים והכיסוי שמספק כל מועדון, אם יש לכם חשש לגבי טיב הציוד, איכות הסירה והצוות המקומי או בני הזוג לצלילה, אם לדעתכם יתכן כי אתר הצלילה או ההרגשה ביום הצלילה אינה נכונה, אל תחששו לבטל את הצלילה, גם אם אתם כבר יושבים על הסירה ורגע לפני הקפיצה למים. מעבר לזה הכי חשוב שתיהנו ותחזרו הביתה בשלום.
-הכתבה נכתבה בשיתוף עם אדם קונסטנטינובסקי, מדריך צלילה בכיר ומנהל הרשות לצלילה ספורטיבית בישראל–