יצאתם למסע ואתם נמצאים בנקודה גבוהה, לפתע הנוף הוא לא זה שמקשה עליכם לנשום, רמת החמצן יורדת ותסמינים נוספים מסכני חיים מופיעים- איך מתמודדים עם מחלת גבהים?
דמיינו לעצמכם מטוס רגע לפני שהוא עולה על מסלול ההמראה – צוות הקרקע עשה את כל הפעולות הנדרשות, המערכות מוכנות והטייס כבר אישר נתיב ליעד. כך גם אתם כמטיילים המתכננים לצאת לטרק במקומות גבוהים, מארגנים את המוצ'ילה והציוד הנדרש הנקנה מבעוד מועד ואפילו הצטיידתם בכמה טיפים מחברים.
רגע לפני היציאה לדרך אותו טייס מנוסה, כבר יודע שאם הוא יתחיל המראה במהירות או זווית לא מתאימה יתכן ותישקף סכנה לחייו וחיי הנוסעים שאיתו. להבדיל ממנו, מטיילים מלאי התלהבות להתחיל את המסע נוטים לפעול במהירות ולא תמיד מחשבים נכון כיצד יש להתנהל בשטח, דבר העלול לסכן את חייהם בעיקר במסלולים באזורים גבוהים. אז מה הסכנות ומה חובה לדעת כשאתם נמצאים בדרך למעלה?
תופסים גובה: מהי מחלת גבהים?
יצאתם למסלול והתקדמתם בו כפי שתכננתם, רגע לפני שהאדרנלין מהמסע יעלה לכם לראש כדאי שתבדקו כי בחנתם את הגבהים והדרך הצפויה בפניכם. התופעות של מחלת גבהים עלולות כבר להופיע במקומות העולים על 2500 מטרים ובעיקר בגבהים של 3500 מטרים ומעלה.
יתכן ובתחילה הסימפטומים ירגישו ככאלה שמטיילים אוהבים להגדיר בתור- "זה בטח תכף יעבור" (בחילות, חולשה קלה, עייפות, חוסר תיאבון ועוד), תסמינים אלו עשויים להופיע בין 6 ל-10 שעות מרגע העלייה לגובה. לאחר מכן יתווספו תסמינים יותר קשים כמו כאבי ראש מסוג קצת לא מוכר עד כדי טשטוש ראייה, קוצר נשימה ותחושה כאילו כל האנרגיות עוזבות את גופכם. ככל שהזמן עובר כך גם הסימפטומים צפויים להחריף עד כדי בצקת ריאות ובצקת במוח עקב הצטברות נוזלים ברקמת המוח שיביאו להפרעות בשיווי משקל, הזיות, בלבול וירידה במצב ההכרה. הסיבה הגורמת לכל אלו היא הירידה בכמות החמצן במקומות הגבוהים.
הטריגר למחלה תלוי מאד באופי וקצב הטיול, ככל שעולים בגובה מהר יותר כך עולה גם הסיכוי לפתח את המחלה. קחו לדוגמא את טרק ה- "וואי וואש" בפרו המוצע למטיילים לעשות ב- 8 ימים במקום ב- 13 ימים, הצעה המפתה מטיילים שכן יש פה חיסכון כספי. אותו חיסכון עלול גם לחסוך בזמן ההסתגלות של הגוף במסלול העולה לגובה, רק שכאן המטיילים עלולים בסוף לשלם ביוקר בחייהם.
עלייה שלא לצורך ירידה: איך הגוף מסתגל?
העלייה לגובה אינה מסוכנת אם עושים זאת נכון, ממש כמו שבמערכת יחסים לא תעלו שלב מיד למגורים משותפים אחרי דייט אחד בלבד, כך גם עלייה לגובה בטרק דורשת קודם כל הסתגלות ושהייה בגבהים שבין 1800 מטרים ל- 2400 מטרים.
אותה פעולה של הסתגלות נועדה לתת לגוף שלכם את ההזדמנות לייצר יתרה של כדוריות אדומות הפועלות לספיחת חמצן ויכולת התמודדות עם לחצים נמוכים. אז איך מסגלים את הגוף בדרך הנכונה? שהיות ארוכות בגבהים שונים, הפסקות ארוכות ותחנות של מנוחה בדרך לפסגה. מומלץ ככלל שלא לעלות יותר מ- 500 מטרים ביום, וכן להרבות בשתייה. במידה ומתוכננת גם לינה בגובה משך ההסתגלות המומלץ ארוך יותר, ואף כדאי לרדת במעט מהנקודה הגבוהה ביותר אליה הגעתם ולישון שם.
בגבהים מסוימים כדי להתמודד מראש עם תופעות מסוכנות כדוגמת הבצקות שהוזכרו לעיל, יש לקחת כדורים משתנים (בהנחיית רופא) כבר יום או יומיים לפני העלייה כל כמה שעות בשילוב של שתייה מרובה.
טיפ נוסף שיכול להקל את המסע למעלה הוא ציוות של "פורטר" אדם שמכיר את השטח ויוכל לסייע לכם בסחיבת הציוד ובכך לאפשר לכם לשים לב לדרך.
זיכרו! – במידה ומופיעים תסמינים של מחלת גבהים יש להפסיק את הטיפוס מיידית ולשיקול ירידה בגובה, אין כאן מקום למשחקי אגו בטח כשמדובר בחיים שלכם.
קיים חשש למחלת גבהים: מה עושים?
זוכרים את אותו טייס עליו דיברנו שכבר חישב את המהירות, גובה ומסלול הטיסה? לפני שהוא הידק חגורה הוא עבר תרגול להתמודדות עם מצבי חירום, ולכן חשוב שגם אתם תדעו לתת פתרון מהיר במצב דומה. כך שבמידה ויצאתם לטרק ונתקלתם בסימפטומים העלולים להעיד על סיכוי למחלת גבהים הפתרון היעיל ביותר יהיה לרדת בגובה ולאפשר לגוף לחזור למצב של הסתגלות שכן, ככל הנראה העלייה הייתה מהירה מדי. אם לא חל שיפור תוך כמה שעות יש להתחיל בפעולת חילוץ .
אז נכון, כנראה אותו טייס שציינו מצויד במערכות תקשורת מתקדמות באמצעותן הוא יכול ליצור קשר בשגרה ובמצוקה עם מגדל הפיקוח. כיום למטיילים יש פתרון דומה שיכול להציל חיים מכל מקום, גם באזורים הנמצאים מחוץ לטווח הקליטה של רשתות התקשורת בהן אנו רגילים להשתמש בחיי היומיום.
הכירו את מגדל הפיקוח האישי שלכם- MAGNUS, מכשיר לוויני המאפשר תקשורת בשגרה ובמצוקה ב- 100% מהעולם, כך שבלחיצת כפתור מגיע אות לחמ"ל MAGNUS בישראל הפועל 24/77. בהתקשרות עם החמ"ל תוכל להתייעץ כיצד לפעול בשטח ואף לקבל סיוע של פעולת חילוץ מיידית.
נסכם ונאמר כי הסימפטומים יתכן ותחילה יגרמו לכם לחשוב על תופעות אחרות, אך במקום שבו יש ספק, אין ספק. מחלת גבהים היא תופעה שיש לנקוט בה בפעולה מיידית ולהתייעץ עם גורם מקצועי או רופא כי בגובה לא משלמים על מהירות מופרזת ליעד בקנס כספי, כאן התשלום עלול להיות בחייכם.